PAIJAN TILA / TARINA
PAIJAN TILA
Tilamme sijaitsee Someron Pitkäjärvellä, Sillanpään kylässä. Tila kantaa samaa nimeä, kuin sitä asuva perhe. Tilan raivasivat Karjalasta, Muolaan pitäjästä evakkoon lähteneet nykyisen isännän isovanhemmat 40- 50-lukujen taitteessa. Rakennukset ovat vuodelta 1947. Aikaisemmin tilan alue kuului somerolaisen Åvikin kartanon maihin ja oli uudisraivauksen alkaessa kaadettua metsänpohjaa. Pikku hiljaa pellot muotoutuivat, lehmät saivat laitumensa, tilalle tuli traktori joka ajettiin itse vuonna 1954 Tourulan tehtailta Jyväskylästä yli 300 kilometriä Somerolle. Elämisen eväät olivat sotien jälkeen tiukassa ja tilalliset joutuivat tekemään raskaita ja pitkiä päiviä perheensä elättämiseksi. Kaikki tehtiin itse, tai naapuriavun turvin ja kekseliäisyyttäkin tarvittiin. Tilalla oli lypsykarjan lisäksi muunmuassa lihakanien kasvatusta. Me, Anna ja Antero, olemme kolmas sukupolvi Paijoja tässä pihassa. Neljäskin on jo kasvamassa. Muutimme tilalle 2010 ja valitsimme strategiaksemme luomun ja kasvinviljelyn.
“Tarvitaan vain vettä, suolaa ja ruista jauhona, rouheena ja maltaana. Ja ripaus taikaa…”
Melkein heti muutettuamme alkoivat kokeilut ruisleivän leipomiseksi. Anteron Katri-mamman ruisleipä oli hyväksi tiedetty, mutta Katri ei ollut leiponut enää vuosiin. Anna halusi kuitenkin jatkaa perinnettä ja opetteli ja kokeili Katrin ohjeiden mukaan, teki oman juuren ja pikku hiljaa alkoi leivän maku ja koostumus olla sitä, mitä se on tänä päivänä. Aluksi leipiä tehtiin vain omaksi herkuksi, mutta pian alkoi maine kiiriä ja niitä haluttiin ostaa muuallekin. Juureen leipominen on siitä vaikeaa työtä, että juuri on elävä ja yllätyksellinen. Koskaan ei voi täysin tietää ”millä päällä” juuri on, kun taikinaa aletaan alustaa. Anna sanookin, että periaatteesa ruisleivän teko on helppoa. Tarvitaan vain vettä, suolaa ja ruista jauhona, rouheena ja maltaana. Ja ripaus taikaa… 2016 loppuvuodesta tilalle valmistui erillinen tilaleipomo ja Paijan tilan luomuleivät ovat saavuttaneet jo mainetta ympäri Suomea. Ruis- ja muistakin leivistä on tullut Annalle jo työ sekä yritys. Antero viljelee peltoja ja hoitaa viljan pellolta myllyn kautta leipomoon sekä auttaa leivonnassa aina kun ehtii kuten tekemällä taikinat iltaisin kun muut jo nukkuvat. 2022 tilaleipomon tarina päättyi. Lopettamispäätökseen vaikutti moni asia, joista päällimmäisenä oli oma jaksaminen. Leipomotyö oli kovaa, vaikkakin mielekästä työtä. Leipomotyössä oli monta osa-aluetta hoidettavana kuten tuotekehittely, asiakashankinta, markkinointi ja tuotteiden jakelu itse leipomista ja viljelyä kaikkine paperitöineen unohtamatta. Luomuvalvontaan kuuluminen teettää aina lisää kirjaamista.
Paijan suvun viiri Paijan sukuviiri on löytänyt paikkansa lipputangosta. Viirissä värit tulevat Karjalan ja Muolaan vaakunan väreistä.
Symboliikka: Punainen kolmio kuvaa Yskjärveä, jonka päällä lautamies Yrjänä Paijan (s.1772) puumerkki vuoden 1822 asiakirjasta. Merkki kuvannee taloa nro 4. Musta kuvaa Karjalan multavaa maata. Kultainen nauha kuvaa tietä vasemmalle Sormulaan/Kyyrölään, oikealle Vesikkalaan/Kirkolle ja alas Viipurin tielle. Alas menevä nauha jakaa maan Harvolan ja Vesikkalan kyliin.